9.11. ПО ОМИРОВСКИ

 

Първият специалист по антитероризъм е Одисей. Спомняте си, че Спарта била изправена пред ужасна заплаха да си навлече за врагове най-смелите царе и герои, защото всички те искали да се оженят за Елена. Тиндарей, бащата на Елена и цар на Спарта се притеснявал, че който и да избере за съпруг на Елена, всички останали ще се настроят срещу него, ще му обявят война и ще запалят Спарта. Затова Тиндарей дълго време отлагал решението си и по този начин още повече нагнетявал напрежението и увеличавал нивото на терористичната заплаха, която дебнела над града-държава.

За късмет на Спарта по онова време в града гостувал мъдрият Одисей. Той посъветвал Тиндарей да събере всички претенденти и да ги накара да се закълнат, че ще останат братя и ще защитават с живота си Спарта, независимо от това кого от тях хубавата Елена ще избере за съпруг. Понеже всички се надявали, че Елена ще избере тъкмо него, много се зарадвали, че ще имат съюзници и се заклели във вярност и братство пред Зевс. Затова и всички приели доброволно избора на Елена.

Съветът на Одисей не само предотвратил войната, но и спечелил на Спарта много и могъщи съюзници. Защото всички участвали и приели правилата, които Одисей предложил.

Днес ние се нуждаем от повече политици като Одисей – хора, които не налагат силово своето виждане и своето решение, а успяват да предложат такива правила, които всички участници приемат за справедливи. И по този начин строят съюзи, а не вражди. По този начин намират съмишленици, а не противници. Създават мир, а не война. Защото и ние, както древните гърци, се вбесяваме от всяко решение, което някой друг ни налага насила или по нечестен начин, независимо дали става дума за кандидат за президент, монополна цена или роднински назначения /справка – Троянската война/. И сме готови да дадем най-доброто от себе си, когато преследваме кауза, която сме приели за справедлива.

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: