ЖЕНСКИ ВРЕМЕНА

Бях сред най-резервираните, когато за първи път чух концепцията за видео клипове за кампанията на Меглена Кунева и Любомир Христов. Но клипът „Така трябва” взриви всичките ми резерви. В клипа са представени една жена на 33, която управлява семейния шивашки цех, една жена на 31, която е пряк началник на 27 мъже в завод за алуминий и една жена на 54, която пътува из цялата страна, за да разбере възможно най-много за проблемите на хората. Всяка една от тях прави това, което прави, защото така трябва.  

„Така трябва” ме впечатли толкова силон, защото ми напомни за един много задълбочен анализ на Шерил Уелс, американски социолог. Тя е кръстила изследването си Battle time – „Бойно време”. Шерил Уелс[1] изследва как Гражданската война в САЩ допринася за модернизацията на южните щати. По време на войната южняшките жени се включват като доброволци, медицински сестри, помощници в болниците, санаториумите, полевите лечебници. В цивилния си живот тези жени са били подчинени на ритъма на „мъжкото време” – всекидневието им е било зависимо от това кога съпругът става от сън, чете вестника си, закусва, излиза за работа, прибира се за вечеря, коси ливадата, чете вестник, ляга.

По време на войната, обаче, тези жени трябвало да се справят със сложни всекидневни задачи, свързани с управлението на лечебниците, с разпределението на провизиите, администрирането и обгрижването на болните и ранените, планирането на разходите за медикаменти и материали. Тези сложни дейности изисквали изключително прецизно планиране, строго спазване на графиците, синхронизиране на действията и готовност с план „Б”, ако нещо се обърка. „Мъжкото време” вече не вършело работа. Затова било заменено от ритъма на „бойното време”. Така войната се оказва много здравословна школа по модернизация, която научила южняшките жени да планират и да управляват времето си, да разпределят ресурсите си, синхронизират действията си.

Когато след войната те приложили наученото във всекидневието, в цивилния живот, били изумени от това как рационализацията на времето води до рационализация на живота им като общност, като граждани, като хора. Шерил Уелс, авторката на изследването, смята, че това е един забележителен пример за това как уроците на армията водят до обществена модернизация, до автономизация на жените и повече свобода на гражданите.

Но днес у нас хората, гражданското общество, бизнесмените и бизнесдамите вече са се научили да управляват рационално времето си, да планират, да предвиждат, да синхронизират. Научили са се, защото „така трябва”. Защото те са в „бойното време” на своите задачи, проблеми, цели. Независимо дали са на 33, на 31, на 54. Но тяхната рационалност се спъва в ирационалността на институциите, на административната практика, на доминиращата организационна култура, на управленската мачовщина. Отказът на управляващите от рационален диалог с рационални аргументи, от задълбочен дебат по важни обществени приоритети и непрекъснатото подменяне на критичния публичен анализ с пиар фокуси и ефектни (но не и ефикасни и ефективни) фрази, на практика скрито подкопава шансовете за успех на всяко усилие за рационализация на политическия дебат у нас и така разяжда предпоставките за демокрация.

Мисля, че както жените на 31, 33 и 54, които постъпват така, защото „така трябва”, така и всички граждани имаме право на информация, право на работещи институции, на обществена модернизация, на политическа конкуренция, на сигурност и предвидимост, на граждански свободи, на публични предизборни програми, платформи, ангажименти. Имаме право на свободни и честни избори. Имаме право на избор. Право на повече рационалност в политиката. И трябва да се борим за тези наши права. Защото така трябва.   

 

 


[1] WELLS, Cheryl, A., “Battle time: Gender, Modernity, and Confederate Hospitals”, Journal of Social History, 35, 2, 2001: 409-428


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: