ТЕРОРЪТ НА БАОБАБИТЕ

Най-лесно е да кажем, че Андерш Брайвик е луд. Че е маниак, психопат, крайно десен екстремист, откачалка. Ще чукнем на дърво, за да не ни се случи. Ще изпитаме малко (само)съжаление. Ще се утешим, че след като службите за сигурност в Норвегия могат да допуснат подобна катастрофа, то никой не е застрахован. И ще забравим. Защото от нас не зависи. Ние сме малка държава. Така е най-уютно…

Но е безотговорно. Защото Андерш Брайвик не е луд. Той е образован, възпитан, умен, последователен, находчив. Обмислял е действията си в продължение на години. Следил е в детайли политиката за сигурност на НАТО и на Европа. Споделял е идеите си с приятели, противници и съмишленици. В социалните мрежи, но и очи в очи. И ни припомни, че има много по-опасен тероризъм от свързания с радикалния ислям и Алкайда – вътрешният тероризъм, чийто предпоставки модерните общества сами произвеждат и възпроизвеждат. Точно по същия начин, по който планета на Малкия принц произвежда баобаби.

Да, ние сме малка държава. Малка като планетата на Малкия принц – астероидът Б-612. Това има много предимства. Например, можеш за един ден да стигнеш от единия край до другия. И да се върнеш. Както можеш да гледаш много залези, ако си тъжен на Б-612. От друга страна, за да се справиш с живота на малка държава (и на малка планета), е нужна самодисциплина, внимание и отговорност.

Малкият принц редовно проверява планетата си за покълнали баобаби и редовно почиства вулканите си. Защото знае, че дори един-единствен пораснал баобаб или запушен вулкан могат завинаги да унищожат планетата му.

Вярвам, че новият български президент трябва да включи „Малкият принц” в платформата си. Новият български президент трябва внимателно и отговорно редовно да прочиства всички малки баобаби в българската политика, законодателство, висши назначения. Баобаби, които се прокрадват под формата на лоши закони, които нарушават човешките права, не следват принципите на добро управление, предвиждат нови разрешителни и лицензионни режими. Баобаби, които номинират и назначават на ръководни постове не отговорни професионалисти, а приятели и съпартийци. Баобаби, които растат под формата на ксенофобия, расизъм, омраза, озлобление и безпътица. Които причиняват икономическо, политическо или битово насилие чрез монополи, полицейщина или груба интервенция в личното пространство.

Милиционерският подход тъпче къде що покълне и запушва насила вулканите. Така създава предпоставки за още по-мощен взрив на вулканите и покрай баобабите убива и розите. Държавническият подход изисква от новия български президент да следи внимателно за появата на Роза, да я похлупва срещу течение, ако е необходимо, и редовно да почиства всички вулкани в обществото, за да предотврати акумулирането на опасни енергии, които могат да изригнат и нанесат тежки икономически и социални щети. Гласовете на маргиналите, на онеправданите, на недоволните, на засегнатите, на различните, на ексцентричните не трябва да се потискат и заглушават, за да не избухнат. Само когато едно модерно общество развие институционална среда, която да канализира енергията на недоволството и да я конвертира в съзидателна сила, само тогава това общество има шанс за икономическо развитие, социално благополучие и културен просперитет.

Така се живее на малка планета. Или в модерна държава.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: